Ik organiseer met veel aandacht, warmte en liefde het afscheid van je dierbare; onderstaand alles wat je moet weten.
Het melden van een overlijden
Wanneer je dierbare is overleden kun je, 24 uur per dag, contact met mij opnemen. Het handigste is om te bellen nadat een arts het overlijden heeft geschouwd. Ik mag de opbaring verzorgen, of de overledene overbrengen naar een uitvaartcentrum, als de arts is geweest. Samen plannen we dan ook een afspraak voor het eerste gesprek.
De opbaring
Wanneer je dierbare is overleden zijn er twee mogelijkheden met betrekking tot de locatie van de opbaring; dit kan bij iemand thuis of in een uitvaartcentrum.
Wanneer je kiest voor een opbaring in een uitvaartcentrum dan kan dat veelal in een uitvaartcentrum bij jou in de buurt. Ik werk sowieso samen met uitvaartcentrum Sion in Groesbeek, rouwcentrum en crematorium Jonkerbos in Nijmegen en rouwcentrum en crematorium Rijk van Nijmegen in Beuningen. Staat de locatie waarvan jij gebruik wilt maken er niet bij? Neem dan even contact met me op en informeer naar de mogelijkheden.
Wanneer je je dierbare thuis op wilt baren dan kijken we samen welke ruimte in huis hiervoor het meest geschikt is. Indien gewenst verzorgen we kamerschermen waarmee je een afscherming kunt creëren zodat de overledene wat meer afgeschermd ligt. Heb je zelf geen bed waarop de opbaring plaats kan vinden dan neem ik dit voor je mee. Afhankelijk van de medische voorgeschiedenis van de overledene en de weersomstandigheden kan het aan te raden zijn om de overledene eerst een nacht over te brengen naar het uitvaartcentrum zodat het lichaam goed gekoeld kan worden. Dit is soms nodig maar vaak ook niet. Uiteraard gebeurt dit alles in goed overleg.
Indien gewenst maak ik een vingerafdruk of zoenafdruk van je dierbare welke je later kunt gebruiken voor een sieraad of tatoeage.
Koelen of balsemen
Wanneer iemand overlijdt is het van belang dat de conditie van het lichaam van de overledene goed blijft zodat je in de gelegenheid bent om afscheid te nemen. Dit kan door het lichaam te koelen of te balsemen. Wanneer je kiest voor koelen gebeurt dit door de overledene, in de thuissituatie, op een koeling te leggen of, bij een opbaring in het uitvaartcentrum, in de koeling van het mortuarium. Op deze manier wordt het lichaam koud en daardoor vertraag je intreding van het verslechteren van de conditie van het lichaam. Zeker wanneer je kiest voor een thuisopbaring is het balsemen van het lichaam een hele fijne optie. Doordat het lijf gebalsemd wordt heb je geen koeling nodig, dit betekent geen ijsvorming rondom de contouren van het lichaam, het lichaam wordt niet koud waardoor het aanraken van je dierbare natuurlijk aanvoelt en je hoort niet het geluid van de koeling welke regelmatig aan en uit slaat. Daarlangs is het niet nodig om de temperatuur in huis aan te passen, wat wel zo is bij het gebruik van een koelplaat. Nadeel van het balsemen is dat deze alleen wordt uitgevoerd in een uitvaartcentrum en dat je dierbare daardoor voor een paar uur even weg moet van huis. Qua kosten zit er bijna geen verschil tussen de prijs van het huren van de koeling en de balseming. Wanneer het buiten heel erg warm is, en je kiest voor een thuisopbaring, dan raad ik een balseming sowieso heel erg aan omdat nadat iemand gebalsemd is de temperatuur om hem of haar heen geen invloed meer heeft op de conditie van het lichaam. Wil je weten wat balsemen precies inhoudt, kijk dan op www.thanatopraxie-rensdepeijper.nl.
Verzorgen met of zonder aanwezigheid familie
Wanneer je dierbare is overleden wordt hij of zij altijd nog even gewassen waarna de kleding wordt aangedaan en wordt indien gewenst wat make-up verzorgd. Je kunt ervoor kiezen om bij deze verzorging aanwezig te zijn. Dit kan in het uitvaartcentrum maar zeker ook thuis. Wanneer je kiest om hier niet bij aanwezig te zijn dan doe ik dat voor je, ik vraag je dan om een recente foto zodat ik ervoor kan zorgen dat je dierbare eruit ziet zoals je gewend bent. Wanneer je wel aanwezig wilt zijn bij de verzorging dan wordt je stap voor stap uitgelegd wat er gaat gebeuren en dan kun je zelf aangeven of je daarbij wilt helpen. Qua kleding is alles nodig wat je dierbare normaal ook aan zou hebben, van ondergoed tot bovenkleding tot sokken. Schoenen mogen maar zijn niet noodzakelijk. Geef ook gerust sieraden, parfum of de eigen make-up van je dierbare mee, zeker zo persoonlijk.
Het afscheid
Samen kijken we welke invulling van het afscheid het beste bij jullie past, van begraven tot cremeren, van kerkdienst tot plechtigheid in de aula, van formeel tot informeel, van koffie met cake of een broodje tot een aangeklede borrel met hapjes. Van afscheid nemen op een externe locatie tot een dienst in je eigen tuin. Houdt er rekening mee dat er een wettelijke termijn is vanaf wanneer en tot wanneer een afscheid plaats mag vinden. Dit is op dit moment minimaal 36 uur na het overlijden tot maximaal 6 werkdagen na het overlijden, de dag van het overlijden en weekend/feestdagen niet meegeteld. Wanneer er dringende redenen zijn om het afscheid eerder of later dan de wettelijk bepaalde termijn te laten plaatsvinden dan kan hiervoor een vergunning worden aangevraagd. Ook dit regel ik graag voor je.
Drukwerk
Een ander onderdeel van het afscheid zijn de rouwbrieven, de gedachteniskaartjes (ook wel bekend als bidprentjes) en het wel of niet plaatsen van een advertentie. Ik zorg er standaard voor dat in de ruimte waar het afscheid plaats vind een mooie foto staat van je dierbare.
De rouwbrief of kaart ontwerpen we samen. Je kunt een keuze maken uit een brief of kaart uit mijn basiscollectie maar het aanleveren van een eigen afbeelding voorop de brief of kaart behoort ook tot de mogelijkheden. Welke keuze je ook maakt, we maken er een persoonlijk document van. Wanneer je dierbare bijvoorbeeld graag ging wandelen op een specifieke plek is het mogelijk om een afbeelding van die plek op de rouwkaart te plaatsen. Was bijvoorbeeld schilderen een hobby dan kunnen we een foto van een zelfgeschilderd schilderij op de rouwbrief drukken. De tekst welke op de rouwkaart komt maken we toepasselijk voor jouw situatie en jouw dierbare. Voorbeelden van teksten vind je hier maar ik denk ook graag mee over teksten naar aanleiding van jullie specifieke situatie en verhalen.
Ook op het gebied van gedachtenisprentjes zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een traditioneel kaartje met daarop een foto of andere afbeelding aan de buitenzijde en het levensverhaal van je dierbare aan de binnenkant. Maar er is meer mogelijk, bijvoorbeeld een vierkant kaartje met foto of een drieluik met meerdere foto’s. Je kunt, in plaats van het levensverhaal, ervoor kiezen om karakter eigenschappen en herkenbare uitspraken in het kaartje te zetten of laatste zinnen naar je dierbare toe van jullie allemaal. We kijken samen wat het beste bij jullie past.
De grafkist
Je kunt een keuze maken uit mijn basis collectie maar mag ook zelf een grafkist maken. Wanneer je kiest voor het laatste ontvang je van mij alle informatie die je nodig hebt om een geschikte grafkist te maken. Het kan passend zijn om familie en vrienden een laatste groet op de grafkist te laten zetten, zo geef je jouw dierbare nog mooie gedachten mee op zijn of haar laatste reis. Je kunt ook kiezen voor een lijkwade of een mand. Al deze mogelijkheden kan ik je in documentatie laten zien en kan ik voor je bestellen.
Kosten
De kosten voor een uitvaart bedragen al gauw tussen de 7000 en 10000 euro. Dit is heel erg afhankelijk van je wensen. Wil je van te voren weten waar je aan toe bent? Je kunt altijd vrijblijvend een afspraak met me maken om te kijken wat jouw specifieke wensen kosten. Wanneer je al gekozen hebt voor mij als uitvaartverzorger ontvang je op de tweede dag een gespecificeerde kostenopgave, zo weet je van te voren waar je aan toe bent en kun je eventueel nog andere keuzes maken. Wel zo transparant.